Porselen Lamine
Porselen Lamine (Lamina) nedir?
Porselen lamine, porselen diş kaplamasının dişlerin tüm yüzeyleri kesilmeden sadece ön yüzeylerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek yapılan işlemin adıdır. Bu işlemde sağlam diş dokusu minimum derecede kaybedilir. Porselen lamine işleminde dişlerin inceltilen alanlarına porselen diş lamineleri yapıştırılır.
Porselen diş lamineleri, diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renkleri değişmiş dişlerde, yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde, ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama), kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kullanılan ve sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Porselen lamine diş tedavisi hemen hemen herkese uygulanabildiği için oldukça avantajlıdır. Porselen lamine kaplamanın uygulanamayacağı kişiler çene bozukluklarına sahip olanlar, tırnak yeme ve kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklara sahip olanlar, ağız içinde bulunan alt çenenin önde olanlar, çenesinde ters kaplama olanlar, yeterli miktarda mineye sahip olmayanlar, yapışmama problemine sahip olanlar, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığına sahip olanlar, ileri derecede diş eti çekilmesinin mevcut olduğu kişilerdir.
Porselen Lamina işlemi ne kadar sürede tamamlanır?
Porselen lamine kaplama işlemi eğer diş etlerinde bir tedavi ve diş estetiği açısından müdahale gerekmiyorsa bir hafta içerisinde 2-3 seansta tamamlanmaktadır.
Porselen Lamina işleminin aşamaları nelerdir?
1- İlk seansta dişler aşındırılmadan ölçü alınması ve bu verilere göre çıkan modelde çalışma yapılması
2- Dişlerin aşındırılması ve hassas bir ölçü materyali ile ölçünün tekrarlanması
3- Son seansta ise porselen laminelerin dişlere uygulanması şeklindedir.
İlk seansta alınan verilere göre lamine kaplamanın rengi ve formuna da karar verilmektedir. Burada önemli olan nokta hastanın isteği ve çene yapısının bu isteğe uygun olmasıdır. İkinci ve üçüncü seans arasında 5-6 gün bulunur. Üçüncü seansta dişlere lamine kaplamalar yapıştırılır. Lamine kaplamalar yapıştırılırken aşındırma ve kesme işlemleri yapılmamakta dolayısıyla ağrı ve acı hissedilmemektedir. Dişler 0.3-0.7 mm’lik aşındırılma sırasında ise işleme başlamadan önce uygulanan anestezi etkisinde olacaktır ve yine ağrı hissedilmeyecektir. Tedaviye başlama ve bitiş zamanı arasında doktor tarafından istenirse ve uygun görülürse geçici yaprak dolgu yapılabilir.
Porselen lamineler bazı kişilerde prepless laminate yani kesimsiz lamine tekniği ile de yapıştırılabilmektedir. Genellikle aralıklı diş yapısına sahip olan kişilerde dişlerin hiç kesilmesine gerek duyulmamaktadır.
Porselen lamina işleminin avantajları nelerdir?
° Dişlerde sadece 0.3-0.7 mm’lik minimum derece bir aşındırılması ile istenilen görünüş elde edilmiş olur.
° İşlem süresi ortalama olarak 7-10 gün süren çok uzun olmayan bir işlemdir.
° Porselen lamine kaplama sağlam, rengi bozulmayan ve dayanıklı malzemeden üretilmiştir.
° Porselen çok ince bir tabaka halinde hazırlandığından ışığı geçirme ve yansıtma özelliklerine sahiptir dolayısıyla doğal dişe çok yakındır ve görünüş açısından yapay durmaz.
° Dişlerin doğal yapısı bozulmadan renk, şekil vb. isteklere uygun olarak estetik görüntü elde edilir.
° Dişlere müdahale edilmeden önce dişlerin bir kopyası alınarak bunun üzerinde bir tasarım yapılır. Bu sayede tedaviye başlamadan önce son görünüş için demo gösterilebilir.
° Hiçbir dişin gereğinden fazla kesilmesine yani küçültülmesine gerek yoktur.
° Porselen lamine kaplama aşınmaya karşı oldukça dirençli ve kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerden etkilenmez. Porselen yüzeyleri pürüzsüz olduğu için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri minimuma indirir.
Porselen lamina işleminin dezavantajı var mıdır?
° Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında daha avantajlı olsa da daha maliyetlidir.
° Hassas bir yöntem olduğu için iyi bir klinik ortamına ve uzman doktora ihtiyaç duyulur. Hekimin bu konu üzerinde bilgili olması gerekir.
Kaplamanın altında enfeksiyon oluşması sıklıkla rastlanan bir tablo olmasa da bazı kişilerde oluşabilir. Bu enfeksiyon mikro sızıntı sonucu, diş etlerinin iltihaplanması sonucu, diş gıcırdatma veya diş sıkma sonucu oluşabilir. Mikro sızıntı sonucu oluşan enfeksiyon yani bakterilerin porselen kaplama veya diş arasından sızmasıyla oluşan enfeksiyon tipinde kaplamayı değiştirmek için hekime görünmek gerekir. Diş etlerinin iltihaplanması sonucu oluşan enfeksiyon porselen laminelerin dişe yapıştırılırken diş etlerinin kanaması sonucu oluşan enfeksiyonda yine diş hekimine giderek kaplamalar değiştirilmelidir. Diş gıcırdatma veya diş sıkma sonucunda oluşan enfeksiyonda ise kaplamaların değişmesine gerek yoktur.
Porselen lamine dişlerin ömrü iyi ve doğru ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Bunu sağlayan nokta ise porselen lamine yapıştırma yönteminin gelişen teknolojiyle son derece uyumlu olmasıdır. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir.
Porselen lamine işleminden sonra ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır?
° Günde en az iki defa dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca diş ipi ve ağız gargarası da kullanılmalıdır. Diş macununu içeriğinde aşırı aşındırıcı madde bulunmamasına dikkat edilmelidir.
° Dişler fırçalanırken fazla baskı uygulamamaya, sert diş fırçası kullanmamaya ve dairesel, oval hareketlerle fırçalamaya özen gösterilmelidir.
° Porselen lamineler oldukça hassas olduğu için ön dişlerle sert gıdalar yenmemeli, koparılmamalı, sert kabuklu kuruyemişlerin diş ile kırılmasından kaçınılmalıdır.
° Diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı var ise hekimle konuşulup gece plağı kullanılmalıdır.
° Tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıkların bırakılması gerekir.
° Altı ayda bir olan düzenli kontrollere aksatmadan gidilmelidir.
° Asitli içeceklerin, şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi dişlere zarar verdiği için bu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Porselen laminelerin yapıştırılma teknolojisi gelişmiş ve yüksek teknoloji olduğu için bu lamineler dişe yapıştırıldıktan sonra ısırarak yemek yemekte bir sakınca yoktur. Bu lamineler doğal diş formunda olduğu için doğal olarak yemek de yenilebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken nokta sert gıda ya da cisimleri ısırmamaktır. Doğal dişi kıracak her şey lamine dişi de kırar.
Diş beyazlatma işlemi sadece doğal dişlerde yapılan bir minimal estetiktir. Beyazlatma jellerinin doğal dişlerde etki göstermesinden dolayı porselen laminetelerde etki göstermemektedir. Eğer porselen laminetelerin sarardığı düşünülüyorsa veya beyazlatma işlemi yapılmak isteniyorsa diş kaplamaların tamamen değişmesi gerekmektedir çünkü diş hekimi yeni restorasyon ile elde edilmesi gereken beyazlığı ancak bu şekilde saptayabilir.
Porselen Lamine
uygulamasıyla ilgili 3 soru, 3 cevap;
Porselen Lamine Dişler Düşer mi?
Günümüz teknolojisiyle yapıştırma teknikleri de oldukça gelişmiştir ve yapıştırma değerleri yüksek hale gelmiştir. Eğer hekim yapıştırma sırasında hassasiyetle yaklaşırsa porselen lamine dişler düşmez ve uzun süre hatta ömür boyu hastanın kendi dişi gibi kullanılabilir.
Porselen Lamine İşlem Sırasında Ağrı veya Acı Hissedilir mi?
Lamine kaplamaların kesim ve aşındırma işlemleri dişe yapıştırılmadan önce yapıldığı, kaplamalar yapıştırılırken aşındırma ve kesme işlemleri yapılmadığı için ağrı ve acı hissedilmemektedir. Dişlerin aşındırılma sırasında ise işleme başlamadan önce uygulanan anestezi altında olunacağı için yine ağrı ve acı hissedilmeyecektir.
Porselen Lamine İşlemi Yapılmadan Önce Oluşabilecek Değişiklikler Gözlemlenebilir mi?
Laminelerin hazırlık aşamasında ilk seansta yapılan verilere uygun olarak oluşturulan modelleme üzerinde dişlere hiç dokunulmadan geçici materyaller kullanılarak ağızdaki bitmiş hali 3D tasarım ile önceden görmek mümkündür. Geçici materyaller yapıştırılacak porselen lamine kaplamanın bir kopyasıdır. Bu aşamada yüze uygun diş şekli, formu ve rengi belirlenir lamine üzerinde istenilen değişiklik yapılır. Dolayısıyla işlem öncesinde işlem sonrasında oluşması planlanan demo görüntü gösterilmiş olur.